Tijd voor aspergekaas

Natascha Dekker van de Groene Polderwinkel uit Schoondijke teelt groene asperges. Marlies de Vos uit Biervliet heeft een kaasboerderij. Voeg je die samen dan krijg je groene aspergekaas. “Natascha Dekker kwam met het idee, vertelt Marlies de Vos. Ik krijg wel eens vaker de vraag of ik kazen wil maken. Zo maak ik voor de Heidebloem hier uit de buurt kaas met licht gezouten en geroosterde pompoenpitten en ooit maakte ik kaas met ham. Dat doe ik nu niet meer, maar mensen vragen er nog steeds naar,” lacht ze. “De asperges moet je vrij dun schillen, toch moet er wel een bite blijven,” gaat ze verder. Natascha Dekker vult aan hoe het komt dat ze groene asperges verbouwen: “We wilden eigenlijk witte asperges gaan verbouwen maar daarvoor is onze grond hier te zwaar. Dus lieten we ze uitgroeien en oogsten we ze nu als groene asperges. Dat doen we nu al een paar jaar met groot succes en trouwens. De groene asperges smaken niet alleen goed bij lamsvlees dat we ook verkopen een bijkomend voordeel is dat je ze niet hoeft te schillen,” vertelt ze smakelijk. “Groene asperges zijn wat sterker van smaak dan witte asperges. Ik bedacht me dat ze wel eens lekker in een kaasje zouden kunnen smaken, benaderde Marlies en zij maakte er een heerlijke versie van. De asperges geven een extra bite aan de kaas. Ze smaken goed op ons brood van eigen tarwe, maar op een borrelplank bij een glaasje wijn of een glas van ons eigen appelsap passen ze ook goed. Die kaas is gewoon een echt streekproduct.” De kaas is alleen bij de Groene Polderwinkel verkrijgbaar.