Kerststress? Niet nodig met deze Zeeuwse topproducten

IMG_4381Wat kan een mens toch gelukkig worden van lekker eten en drinken. Niet overmatig veel maar gewoon goed eten dat ook nog eens uit de buurt komt. Voor de komende feestdagen is het goed om je te oriënteren op wat er zoal te koop is aan lekkers. Dat worden zalige feestdagen, zeker weten! Ik hou zelf erg van ‘snoepen’. Kaasplanken, schalen met fijne worsten, oesters en andere goede producten uit de buurt. Daar hoef je geen uren voor in de keuken te staan. Een lekkere salade erbij, een mooi brood met Zeeuwse boter en een goed glas wijn. Een paar snelle, lekkere en vooral Zeeuwse tips. Voor een gezonde Kerst.

Een slokje zee. De oester

Net als de terroir in de wijnwereld heb je de merroir in de wereld van de oester. De plaats in de zee geven de oester een specifieke smaak. Volgens kenners is oesters eten zoiets als wijn proeven. Neem er de tijd voor en laat de oester even door de mond gaan, zo komt de smaak van oester nog beter tot zijn recht. De top 3 van oesters:

1. de Zeeuwse platte; onovertroffen en een fijne, zoetige smaak. De oester is pas rijp voor consumptie na ongeveer 5 jaar. Dat maakt dat ie zo speciaal is.

2: De creuse of Japanse oester. Deze Zeeuwse creuse heeft een diepe kom en een grillig gevormde buitenkant en smaakt wat peperig.

3: de Fines Claires: Eén van de meest verkochte oesters. Deze oester smaakt iets minder zilt en heeft een licht zoete nasmaak.

Tips: Welke oester je ook eet; ze zijn vooral puur het lekkerst. Een drup citroensap en eventueel een draai aan de pepermolen. Verder niets. Hoe krijg je een oester open? Zorg om te beginnen dat je een goed oestermes hebt en een theedoek of een oester handschoen. Je steekt de punt van het mes in de smalle kant tussen de schelpen en dan wrik de je schelpen een beetje los. Dat gaat niet altijd even makkelijk maar de volhouder wint. Snij dan de sluitspier door. Deze zit aan de andere kant van de schelp. Haal de schelpen uit elkaar en kijk of er geen gruis is achter gebleven.  Haal dat er dan voorzichtig uit voordat je ze rangschikt op een schaal, eventueel met wat zeewier erbij voor het plaatje.

Het kaasplankje: altijd lekker

De lekkerste Zeeuwse kaas voor uit het vuistje of voor op een kaasplank. Zeeland is toonaangevend op kaas gebied. De Zeeuwse kazen vallen regelmatig in de prijzen. Belangrijk bij een goede kaasplank is de variatie. Hieronder een greep uit de lekkerste Zeeuwse kazen.  Voor bij de borrel of als dessert. De baby Goudse van kaasboerderij de Vos uit Biervliet. Onlangs nog tot prijswinnaar uitgeroepen. Zalig met een goede lik pittige Zeeuwse mosterd. De boerenknop kaas met zilte groenten van de Heerlijkheid uit Wolphaartsdijk is een lekker pittig kaasje met lamsoor en zeekraal.  Het ziet er ook nog eens goed uit. Te koop bij Schellach. Geitenkaas met brandnetel van Arne’s kaasboerderij mag hier niet ontbreken. Deze is bijzonder van smaak en glutenvrij. De boerderij van Loverendale in Oostkapelle is de oudste biologisch-dynamische boerderij in Nederland. De kaas die hier vandaan komt is eigen in z’n smaak. De rauwmelksekaas bevat, hoe kan het ook anders, geen toevoegingen. De boerenkaas van kaasboerderij de Stolpe in Nieuwerkerk. Die met fenegriek is ook een aanwinst voor de kaasplank. Schapenkaas met kruiden van Breel in Veere is lekker en gezond. Schapenkaas is namelijk lichtverteerbaar, bevat vitamine B13 en gaat heel goed samen met wat zoets als vijgenjam.

Tips: Naast Zeeuwse biologische vijgenmosterd en Zeeuwse Ketchup is Bevelandse zwarte bessen jam overheerlijk bij een stukje kaas evenals Zeeuwse walnoten.Leg de kaas een uur voor het serveren uit de koelkast. Dan komen de smaken veel beter tot zijn recht. Leg bij iedere kaas een eigen kaasmes.

Een visbordje: Juweeltjes uit zee

Gerookte harder van maatschap Bout-van Dijke op Tholen is geen zoet- en geen zoutwatervis maar eigen in zijn smaak. Smakelijk in een salade of op toast. Erbij wat zeevenkelmayonaise met zeekraal. Dat wordt gemaakt bij de Heerlijkheid in Wolphaartsdijk onder de naam Zeeuws Zilt. Garnalen of hornets. Goede wijn behoeft geen krans. De garnaal is altijd lekker: in een ambachtelijke kroket op toast met wat zeekraalmayonaise of, ouderwets, in een cocktail. Te koop bij iedere goed gesorteerde viswinkel.Verse Krabpoten van visserijbedrijf van den Hoek uit Kerkwerve. Kook ze even kort. Het leeg peuteren kost wat meer tijd maar is absoluut de moeite waard. En gezellig. Goede combinatie met wat zeekraal-mayonaise en wat vers biologisch brood. Krukels zijn gewoon zelf te vinden tussen de hoog-en laagwaterlijn aan de zeedijk. Even laten staan in schoonwater, dan spugen ze zelf het zand uit en dan kort koken met wat zout. Met een naald van minimaal 5 cm. de slak eruit draaien. Maar er zelf wat vinaigrette bij. Genieten maar. En dan de gerookte paling. Een klassieker op een visplateau, maar daarom niet minder lekker. In Poortvliet zit de Zeeuwse Palingrokerij waar de paling nog ambachtelijk wordt gerookt. Serveren met geroosterd brood.

Tips: Haal de vis kort voor het serveren uit de koeling. Zorg dat je verse citroen in huis hebt, de combinatie hiervan met vis doet het heel goed. Paling is nogal overheersend van smaak, leg deze eventueel apart op een schaal. Gebruik voor de krabpoten een goede kraker (eventueel een hamer omwikkeld met een theedoek) en een speciaal krabvorkje. Dat is dun en lang zodat je goed bij het krabvlees kunt.

Of je worst lust!

Een lekker stukje worst, met of zonder zeewater doen het goed bij de borrel. Zeeuwse worsten zijn er in alle soorten en maten. Een smakelijke keuze. Grillworst met gefilterd en gezuiverd Oosterscheldewater die slagerij van Velzen uit Krabbendijke onder de noemer Mer et Terre ontwikkelt en verkoopt. Je moet er maar opkomen, maar de voordelen zijn legio. Minder zout, gezonder en duurzaam. Dat moet je geproefd hebben. Of de boerenmetworst van Slagerij Brouwer in Middelburg. Ze worden huisgemaakt en hangen te drogen in de winkel. De droge variant is wat zeldzaam, want de worsten zijn zo vol van smaak dat ze al snel verkocht zijn. En op is op. Deze worst past goed bij een augurkje en wat Zeeuwse zeekraalmosterd. En de Zeeuwse leverworst van Slager Slager (What’s in a name) uit  Sint-Annaland, die bekend is tot in de wijde omtrek en vrij grof van samenstelling is. Daardoor is de worst zeer smakelijk. Dat geldt ook voor de slingerworst van slager Wisse uit Meliskerke. Van deze met goud bekroonde worst wordt je vrolijk, alleen al door het uiterlijk. De gedroogde lamsmetworst van slagerij Verburg uit Kortgene is een worst met een unieke smaak en mag niet ontbreken. Verburg viel al meerdere keren in de prijzen met zijn bereidingen van het Noord-Bevelandslam. Deze worst is dan ook een echte aanrader.

Tip: Zorg voor een goed scherp mesje om de worsten te snijden.

Chocolade. Goede afsluiter van het diner.

Zeeuwse Chocolade was in de 17 en 18e eeuw wereldberoemd doordat Middelburg werd bevoorraad door VOC schepen met cacaobonen. Chocolade was in eerste instantie iets voor de elite, maar nu is het gelukkig voor iedereen te koop. En, fijne bijkomstigheid, het blijkt het ook nog eens heel erg gezond te zijn. Een superfood. Boffen wij even. Bewaar dus nog maar een gaatje! De Mosselchocolade van Ticho uit Yerseke. Bijna niet van echt te ondersscheiden. Melk of puur: beiden gevuld met praline; Chocolade met gecaramelliseerd Zeeuws ontbijtspek van het Ministerie van Chocolade uit MIddelburg. Zelf ontwikkeld en iets heel bijzonders. Zou de Minister President hier al van weten? De chololaderepen van Diesch met stukjes babbelaar. Zowel in de puur-, wit- als melkchocolade variant en allemaal fairtrade  Ze zijn al in heel Nederland te verkrijgen. Das niet voor niets, want ze zijn lekker en zien er ook nog eens zeer aantrekkelijk uit. En dan de Zeeuwseknop bonbon: Puur, melk of wit. Fairtrade chocolade gevuld met zachte room in de vorm van een Zeeuwse knop. Een lekkere calorieën bom die bijna overal te koop is. Een wel heel bijzonder manier om het diner af te sluiten. Een chocosnuiver. Chocolade opsnuiven via de neus. Er is een apart pakketje voor bij de ‘dealer’ alias Chocolat lovers in Middelburg. Beetje gek maar wel lekker en je hebt er wel de lusten maar niet de lasten van want er zitten nagenoeg geen calorieën in. Een heel aparte afsluiter van het feestmaal en naar het schijnt licht verslavend…

Tip: Bewaar chocolade niet in de koelkast, maar op een koele en vooral donkere plaats. Licht schijnt namelijk niet goed te zijn voor de cacao. Dus steek de kaarsen alvast maar aan!