Zuurkool is weer helemaal in

Eens in de 2 á 3 weken wordt er bij verscentrum Sandee in Kamperland zuurkool gemaakt. Niet de zoute versie maar een zachtere, zeer smakelijke variant. De witte kool die ze hiervoor gebruiken groeit op het land van Sandee zelf. Gewoon op Noord-Beveland. Nadat de kool van het land komt, wordt de kool fijn gesneden en bestrooid met zout, inmaakkruiden en een scheut karnemelk. Hoe fijner de kool is gesneden, des te makkelijker het proces van fermenteren gaat. Fermentatie is het verlengen van de houdbaarheid van een product door de juiste bacteriën er aan toe te voegen. Daardoor worden er enzymen aangemaakt die ervoor zorgen dat de smaak, geur, de verteerbaarheid en de houdbaarheid van het product verandert. Andere voorbeelden van gefermenteerde producten zijn yoghurt, bier, kaas, sojasaus, thee en koffie. Hoewel tegenwoordig fermenteren weer helemaal in is, wordt zuurkool al eeuwen lang ingemaakt. Het was zeer geschikt om de lange winter te overbruggen en daarom werd het ondermeer ingescheept om een lange zeilreis te overbruggen. Het is goed voor de darmen, het immuunsysteem en de spijsvertering. En omdat er veel vitamine C en B, ijzer, calcium en zink in zit, heet het tegenwoordig ook wel superfood. Nadat het is fijn gesneden gaat  de kool ongeveer 2 maanden in een ton. Op het deksel komt een emmer water te staan om tegendruk te geven. Er mag namelijk geen lucht bij de kool komen, anders komen de verkeerde bacteriën erbij en wordt het fermentatieproces verstoord. Na ongeveer 2 maanden wordt de zuurkool in kleinere porties vacuüm verpakt voor de verkoop. Daarna is het maanden houdbaar. Je hoeft deze kool niet meer af te spoelen voor gebruik. Zuurkool maken is een soort van hobby voor de familie Sandee. De kool hebben ze toch. Binnenkort gaan ze experimenteren om Oosterschelde water, zogenaamd ‘culinair zeesap’ aan de kool toe te voegen. Dan hoeft er minder zout bij wat wellicht een betere smaak geeft. Wat nog moet blijken. Thuis aan de slag met zuurkool? Eet het eens rauw als salade met stukjes mandarijn en ananas. Lekker fris en gezond bij bijvoorbeeld de kaasfondue. Een zuurkool taart is ook voor degenen die niet zo van de zuurkoolsmaak houden, maar wel voor het gezonde effect gaan, een echte aanrader. Bekleed een taartblik met plakjes bladerdeeg en prik daar gaatjes in. Laat de zuurkool uitlekken en verdeel deze over de bodem van de taart. Bestrooi met wat zout en peper. Snij een Zeeuwse rookworst in plakjes en verdeel deze over de zuurkool. Klop 3 eieren los met 200 ml. slagroom en voeg hier 100 gr. geraspte kaas aan toe. Giet dit mengsel over de zuurkool. Bak de taart af in 35 minuten op 200 graden.