oesters goed tegen verkoudheid

Ik was bij de opening van het oesterseizoen. De oesters zijn dit jaar van een zeer goede kwaliteit. Het klinkt misschien gek bij vis maar de oesters zijn lekker vlezig. En door het mooie weer van de laatste weken gaat het met de verkoop van de oester goed. Mensen eten bij warm weer graag een oester bij een witte wijn op een terras, weten ze bij Krijn Verwijs in Yerseke. ‘De aanvoer van de oesters moet nog op gang komen. Afgelopen periode hebben de oesters zich voortgeplant, ook wel ‘melken’ genoemd. Dit duurt tot ongeveer begin september,’ vertelt Ilse Kamermans van Krijn Verwijs. ‘Onder ons pand hebben we sinds vorig jaar een oesterkelder. Het water daar staat wel in contact met de Oosterschelde, maar de temperatuur is daar constanter dan in de traditionele oesterputten omdat die geregeld kan worden. Dat komt de kwaliteit van de oesters ten goede,’ vertelt ze verder. ‘Op dit moment zit er veel nieuwe vis in de schelpen, zowel in de creuses als in de platte oesters. Door het warme weer van de afgelopen weken zijn de oesters eerder gerijpt dan normaal,’ zegt ze. ‘Dat is alleen maar goed voor ons.’ Oesters hebben verschillende smaken. De Premier Premium Quality oester uit het Grevelingenmeer smaakt bijvoorbeeld een beetje romig terwijl de Huîtres Sentinelles juist een wat zoetige smaak hebben. Neem er dus even de tijd voor en eet ze met aandacht. En nu de herfst er toch aankomt; oesters hebben een verhoogd gehalte aan zink. Ze zijn daarom goed tegen een verkoudheid, dus bestel meteen maar een dozijn.

One Comment