pasta vongole; daar eet je je vingers bij op

IMG_0320

Waarmee je me blij kunt maken? Pasta alle vongole! Niet alleen omdat ik dan weer een beetje in vakantie stemming kom. (En dat is best fijn want door het weer lijkt het wel een eeuw geleden dat we op vakantie waren) Maar ook omdat het zo heerlijk en zo makkelijk te bereiden gerecht is. Het enige wat je moet doen is op zoek naar een zak goede vongole. Een soort van venusschelp die in Zeeland wordt gevangen en voor het grootste gedeelte wordt geëxporteerd naar landen rondom de Middellandse Zee. Snapt u het nog? Zoveel lekkers wat hier uit de zee wordt gevist dat linea recta er vandoor gaat. En nog gekker; een Zeeuw moet echt opzoek naar een verse zak met deze schelpen. Ik kocht ze bij Seafarm in Kamperland. Zij vissen deze schelpen op en ze verwateren ze, waardoor er niet meer zoveel zand in achterblijft. En dat is wel zo prettig, anders ga je zo knarsetanden. Voordat ik begin kijk ik in de koelkast wat er allemaal nog aan groente is. In dit gerecht kunnen namelijk best veel groenten worden verwerkt. Zo gebruikte ik laatst nog een rest van de rucola sla om er door heen te roeren. Maar een paprika of een courgette kunnen er ook prima door. En koriander geeft er een wat Oosters smaakje aan. Zorg er daarnaast voor dat je de volgende basis-ingrediënten in huis hebt; 4 verse roma-tomaten, 2 sjalotjes, 4 tenen knoflook, 1 citroen, een glas witte wijn, wat slagroom, verse peterselie en een rode Spaanse peper. Bak de knoflook en de uien in een flinke scheut olijfolie even aan. Voeg er de in stukjes gesneden tomaten bij en laat ze even slinken. Zet intussen een pan water op en kook hierin 400 gr spaghetti., Ik neem vaak de zwarte variant vanwege de smaak. Roer een flinke scheut slagroom door het tomaten-uien mengsel en snipper hierin het rode pepertje, zonder de zaadlijsten. (tenzij je een pittige saus wil) Voeg vervolgens de vongole  en de wijn toe. Tik even op de schelpen die open staan. Gaan ze niet dicht dan kunnen ze weg. Kook de schelpen in de saus onder een deksel. Dit hoeft niet langer dan 3 minuten. Giet ondertussen de pasta af en giet er een scheut olijfolie bij en wat citroensap en voeg de pasta bij de saus. Even doorroeren met de peterselie, de rucola of, in het seizoen met bijvoorbeeld, lamsoren en/of zeekraal. Je eet je vingers er bij op!