Kardoen is nuttig en lekker

Sinds drie jaar bewerkt Wobby Langelaar uit Nieuw en Sint Joosland een oude schapenweide om tot een voedselbos. Dat doet ze samen met Jos Willemsen die haar hierbij ondersteunt met zijn kennis en kunde. “We volgen hierbij de principes van de permacultuur. Dat is een manier om een eetbare tuin zo in te richten waarbij wordt gekeken naar de zon, het water en de wind. Zo kun je de grond verbeteren door de manier van bewerken. Ik ben al heel mijn leven bezig met tuinieren en bijzondere dingen bezig dus dit was een logisch vervolg,” legt ze uit. “We hebben hier meer dan 100 verschillende bomen en struiken staan, alles meerjarig. Nu zijn voedselbossen helemaal in en dat is een goede ontwikkeling. Onder onze fruitbomen hebben wij bijvoorbeeld altijd gras staan, dat houdt water vast en de boomwortels hebben zo minder last van de felle zon en in de ochtend houdt het gras de dauw vast,” licht ze toe. In het voedselbos van Wobby Langelaar staat ook kardoen. “Dat is een oude groente die in Zeeland vroeger werd verbouwd. Het is familie van de artisjok. De kardoen is heel nuttig, want ze wortelt diep en de wortels van de bomen gaan als het ware met de kardoen mee de grond in. Daardoor is de grond dan ook niet keihard. De bladeren van de kardoen leg ik dan weer los onder de boom als voedsel.” Vroeger werd er een bloempot op de kardoen gezet om de stengels wit te houden, net als bij witlof. De smaak is wat bitterzoet. Om de smaak en de kleur te behouden kun je de stengels, nadat ze geschild hebt, en de bloemknoppen het beste 20 à 30 minuten blancheren in een groentebouillion. Eet als schorseneren of asperges.