De geur van een knapperig kippenpootje

Mensen blijken een geurgeheugen te hebben. Zo reed ik door een straat op weg naar de kringloopwinkel, waar ik regelmatig even rondneus, toen ik getroffen werd door de geur van rook. Ineens belandde ik bijna 40 jaar terug in de tijd, toen ik als ‘kabouter’ bij de Scouting in Goes wekelijks bijeen kwam in een rokerig hol. De houtkachel daar trok niet goed wat leidde tot veel rook, tranende ogen en stinkende kleren. Toch heb ik heel goede herinneringen aan die avonden daar. Gek dat ik, terwijl ik op m’n fiets reed, zomaar ineens weer in die schuur stond. Alleen maar door de lucht van verbrand hout en papier. Geuren kunnen je soms doen verlangen naar iets dat was of van wat je zou willen dat het er weer zou zijn. De geur van onbezorgdheid, van pas gemaaid gras, van sportkleedkamers. De geur van het voorjaar of juist van de herfst. Van mijn mannen toen ze nog baby waren en zo lekker zoetig roken. De geur van de zomer is die van zilte lucht in combinatie met zonnebrandcrème of van gekookte mosselen. Een andere, voor mij belangrijke geur, is die van de Oosterschelde. Ik ging daar als kleuter al naar toe met mijn ouders, om te recreëren, op het gras aan de dijk. En om te zwemmen. De geur van klappers en van het hoge gras. Maar ook de geur van het slik dat te voorschijn kwam bij eb. Met het bijbehorende gebubbel en gepruttel van het water wat langzaam uit alle hoeken en gaten wegliep. Als ik in de buurt van dat zilte water kom, word ik altijd weer heel even die kleuter. Tijdens mijn studie woonde ik in Delft. De geur van de Gist Brocades doet me nog steeds aan de eerste jaren op mijn studentenkamer denken. In combinatie met het gevoel ontheemd te zijn. Later werd de geur van schraal bier een metafoor voor deze periode als student. En de geur van ons wasmiddel maakt me blij omdat dit zo lekker naar schone was ruikt, vooral als die eerst buiten heeft gehangen. Lang vond ik fresia’s echte begrafenis bloemen, nu ruiken zo lekker ouderwets. Dat de geur van gebakken brood en appeltaart mensen weergaloos gelukkig maakt en zelfs tot het aankopen van een huis kan verleiden is inmiddels bekend. In winkels worden geuren verspreid die mensen aansporen tot het doen van aankopen. Wellicht dat we in deze jachtige wereld daarom opzoek zijn naar de geuren van vroeger als stoofvlees, groentesoep, stoofpeertjes en zelfgebakken cake, al dan niet glutenvrij. Die gerechten geven veel geur af en doen ons verlangen naar geborgenheid en vroeger. Wat bij ons thuis een geur-hit is? Kip gevuld met limoen. Het hele huis verheugt zich op de maaltijd die komen gaat want de geur is de vooruitgeschoven post. Die geur doet je denken aan geluk. Het geluk van een knapperig kippenpootje. Verwarm de oven voor op 200 C. Neem een mooie Zeeuwse scharrelkip en vul deze met 2 of 3 limoenen.  Citroenen mogen ook. Maak in de limoenen inkepingen met een scherp mes en stop ze in de buikholte van de kip. Leg de kip in een ovenschaal met een flinke scheut olijfolie. Bestrooi met grof zeezout en peper. Zet de klok op 90 minuten. Daarna kan de kip nog even op 140 C doorsudderen. Maak een mooie groene salade met avocado en lente-uitjes. Nu de oven toch aanstaat kan een bakplaat met nieuwe aardappelen , in partjes gesneden, er ook wel in.  Besprenkel de aardappelen ruim met olijfolie en zout, In 45 minuten moeten ze goed zijn. En wat geroosterde tomaatjes, ook een lekker idee. En makkelijk. Olijfolie en zout er op en 30 minuten in de hete oven. Smakelijk!