Het zal me een biet zijn

 

IMG_0360Bietjes, op z’n Zeeuws gezegd kroten, zijn heerlijk. Beetje zoetig, prachtig donker rood van kleur en super gezond. Je hebt ze in de zomer en in de winter. Nu is het de tijd voor winterbietjes. Bieten zijn knollen en groeien onder de grond. Het blad, groen met een rode nerf, is ook eetbaar. Als sla of om te roerbakken. Wij aten vroeger thuis altijd krootjes met aardappelen en stoofvlees of een speklapje. Mijn moeder kookte ze in de snelkookpan en daarna raspte ze de bieten, met huishoudhandschoenen aan, fijn op de rasp. Een beetje kaneel erover en wat gebakken uitjes. Zalig vond ik dat. Nu heb ik een stoomoven en daarin zijn de bieten snel gaar. We eten ze vaak in een salade; in plakjes gesneden, met wat appel en geitenkaas op een bedje van rucola. En soms met een haring en een uitje erdoor in plaats van de kaas. Ook een goede combinatie. Want dat is heel makkelijk: bietjes combineren goed. Bij een witvis zijn ze lekker, maar ook bij de verse worst. In een warme salade, een stamppot, een koude salade of in de soep, beter bekend als borscht. Dat staat vaak op het menu in Oost-Europa. Bieten combineren niet alleen makkelijk, verwerken is ook een fluitje van een cent. Het enige wat je hoeft te doen voordat je de bieten kookt is ze schoon boenen. En na het koken  raspen of in plakjes snijden, al dan niet met de huishoudhandschoen aan. Je kunt er trouwens ook sap van maken. Dat wordt aanbevolen als drankje voordat je een grote sport-inspanning verricht. Dat zou de presentaties verhogen. Al is het laatste woord daar nog niet over gezegd. Bewezen is wel dat dit helpt tegen een hoge bloeddruk. Reken per persoon 1 ons bieten. Winterbieten moeten wel 2 uur koken als je geen stoomoven hebt. Heb je die wel dan moeten ze daarin plm. 30 minuten stomen. Roosteren in een gewone oven kan ook. Verpak ze dan apart in aluminiumfolie, besprenkel met olijfolie en wat zout en laat ze een uur in een oven staan van 200C. Ontvel ze voordat je ze verder gebruikt. Voor de salade met geitenkaas gebruik ik per persoon 2 bietjes. Snij ze in mooieplakjes. Laat de kaas op kamertemperatuur komen en snij deze in mooie, gelijkmatige plakjes. Neem een zak rucolasalade. Leg dit op een groot bord en leg hier de plakjes kaas en bietjes op een mooie manier op. Snij wat lente-uitjes fijn en strooi die erover. Besprenkel met olijfolie en balsamico-azijn. Eventueel een appel en of wat augurken fijn snijden en over de bietjes verdelen. Snipper er wat verse koriander overheen. Serveer met mooi donker brood.