Pastinaken met Kerstmis is een Engelse traditie

Eindelienge, wat eindelijk betekent zit in Ritthem. Het is het bedrijf van Mieke en Leo de Visser. Zij begonnen als een van de eerste Zeeuwse boeren met biologisch boeren, gewoon omdat ze zagen dat de landbouw veranderde: steeds meer chemische middelen en alles moest meer en sneller. Zo wilden zij niet boeren. Nu zijn ze een begrip in Zeeland met de Zeeuwse trekpaarden waarmee ze het land bewerken. Leo heeft een karakteristieke kop en traditionele gouden oorring. Hij doet met zijn trekpaarden tijdens het seizoen ook  mee aan wedstrijden ringrijden.  ‘Op dit moment rooien we de pastinaken,’ vertelt Mieke de Visser. ‘De paarden rijden eerst de grond los. Vervolgens worden de pastinaken met de hand gerooid en in kisten gelegd waarna de paarden deze kisten naar huis rijden. Daar worden de pastinaken een nacht in water geweekt. De Zeeuwse klei moet er eerst af voordat ze de volgende dag gesorteerd kunnen worden,’ zegt ze. ‘We verbouwen in totaal wel 30 ton pastinaken. Die worden via de groothandel gedistribueerd. Onze pastinaken liggen dan ook door heel Nederland,’ vertelt ze trots. ‘En in onze eigen winkel natuurlijk. Pastinaken zijn een echte traditie in Engeland met de Kerst,’ aldus Mieke. ‘Ze worden geroosterd en als groente bij de kalkoen gegeten. Dat is vaste prik op het menu daar.’ Neem 1 kg. pastinaak en schil ze. Snij ze in kleine blokje en doe ze in een ovenschaal met wat zout en peper. Besprenkel ruim met olijfolie en zet ze 55 min in de oven op 175C. Ook na Kerst staan ze prima op het menu; gewokt of in de soep. Bij Eindelinge loopt de oogst van pastinaak door tot in maart of april. Even afhankelijk van het weer natuurlijk.