Ei

Een ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei. Wie heeft dat liedje niet gezongen? Ik ging weliswaar niet met een paasstok over straat maar het liedje staat in mijn geheugen gegrift. Eieren hebben veel te verduren gehad. Zijn ze nu wel of niet gezond? Zelf heb ik een wat te hoog cholesterol gehalte. Mag ik dan wel of juist geen eieren eten? (ik eet zeker twee keer per week een ei). Moeten ze nu wel of niet in de koelkast? (Ik doe het wel). Terwijl ik een ei bij het ontbijt echt heerlijk vind. Het lekkerste vind ik het als het ei nog tussen hard en zacht zit. En dan met een plakje zalm op een geroosterde boterham. Man maakt er vaak een mix van met augurkjes, tuinkers en wat mayonaise. Ook niet te versmaden. Mijn andere Mannen zijn dol op een gebakken eieren. Vooal de jongste, die maakt voor zichzelf bijna iedere dag wel een roerei klaar als hij uit school komt. Bijvoorkeur met een plak bacon. Wij aten tussen de middag vroeger altijd thuis. Hoe heerlijk was dat, even thuis zijn, beetje rommelen en dan samen aan tafel. Mijn vader kwam altijd thuis lunchen. Even heen en weer uit zijn werk. Graag fopten wij mijn vader dan met een lege dop. We aten zelf ons ei al op voordat hij thuis was en zetten de lege dop op z’n kop voor hem neer. Telkens was hij natuurlijk weer even verbaasd dat het ei leeg was. En wij blij dat hij er zogenaamd intrapte. Voor hem maak ik met Pasen eieren met zalm. Snij 100 gr. zalm in kleine blokjes en meng er 2 hard gekookte eieren doorheen met wat kappertjes, wat mayonaise en wat fijne gesneden dille. Te serveren in de lege dop.Ei