Hoe het er in een bijenkast aan toegaat, is eigenlijk heel ingenieus

Sandra en Rudolf Fontein- Huibrechtse zijn imkers op Schouwen-Duiveland. Ze hebben wel meer dan 25 bijenvolken verspreid over Schouwen staan. ‘Op dit moment zwermen de bijen,’ vertelt Rudolf. ‘Zwermen betekent dat wanneer de helft van de bijen er met de koningin er van doorgaan om een nieuw volk te stichten. Maar als imker probeer je dat te voorkomen en de zwerm te vangen, zodat de bijen niet doodgaan,’ zegt hij. Fontein heeft bijenvolken die wel uit 60.000 bijen kunnen bestaan. Er zijn verschillende rollen voor een bij. Er zijn werksters, koninginnen of mannetjes bijen; darren. Bijen zijn erg belangrijk in de natuur. Ze zorgen voor de bestuiving van een groot deel van de voedselgewassen. Daarnaast maken ze honing. Bijen maken de honing om zelf de winter door te komen. Hoe het er in een bijenkast aan toe gaat is eigenlijk heel ingenieus. ‘In de kasten zitten een x-aantal raampjes,’ zo vertelt Fontein. ‘Houten lijsten met kunstraten. Dat zijn raten die gemaakt zijn van oude was. Dat is makkelijk om verder uit te bouwen voor de bij,’ zegt hij. Om honing te kunnen maken hebben bijen nectar nodig. Dat halen ze uit bloeiende bloemen en slaan ze op in hun honingmaag. Deze staat in verbinding met het spijsverteringskanaal van de werkbij. In de honingmaag zitten speciale enzymen die de complexe suikers van de nectar omzetten in eenvoudige suikers. Als de honingmaag vol zit, dat is pas na 150 – 1500 bloemen, vliegt de bij terug naar de bijenkorf. Daar nemen de huisbijen het over. Zij kauwen en verteren de nectar verder tot honing. Vervolgens spuit de bij deze in een cel van de honingraat. De honing is op dat moment bijna klaar. Alleen moet het vocht nog verdampen. Dat doet de huisbij door met de vleugels te wapperen. Vervolgens wordt de raat met een propje bijenwas afgesloten en kan nu lang bewaard blijven. Honing is erg gezond. Niet alleen wordt het al duizenden jaren gebruikt als zoetstof, het geeft langdurige energie door de fructose die het bevat. Daarnaast zitten er antioxidanten in, heeft het een anti-bacteriële werking en staat het bekend als een natuurlijk antibioticum. Een oud recept is een glas melk met honing om beter van te gaan slapen. Of een lepel honing in de thee bij een zere keel. De Zeeuwse honing van Fontein is ondermeer afkomstig van fruitbloesem, Acacia- en Lindebomen en van bloemen. Bloemenhoning smaakt daarvan het meest neutraal. Een recept met honing in Griekse stijl, voor wat langdurige energie. Verdeel 600 gr. Zeeuwse stand yoghurt over 4 schaaltjes. Laat per schaaltje 1 eetlepel Zeeuwse honing over de yoghurt lopen en bestrooi de yoghurt met verkruimelde walnoten en kaneel.