Het Oesterboek – De wereld is mijn oester

  Nieuw! Het Oesterboek bij uitgeverij Lannoo De wereld is mijn oester De beroemde uitspraak van Shakespeare ‘De wereld is mijn oester’, wil zeggen: de wereld ligt aan mijn voeten. De oester is notoir moeilijk te openen, – het vergt enig geweld -, maar als het lukt dan heb...

Kersentijd

Joleen Remeeus is trots. Trots op haar aardbeien, frambozen, blauwe bessen en op haar kersen. Kersen, nu al? Ja kersen, want in hun kas in Ouwerkerk staan kersenbomen. En dat maakt dat ze nu al Zeeuwse kersen verkopen. In heel Nederland zijn er maar 15 telers die kersen in...

Artisjokken doen het ook goed op de Zeeuwse klei

De artisjok is al sinds de oudheid een gewilde groente. Niet alleen vanwege zijn mooie uiterlijk, maar vooral ook door de lekkere smaak en de gezonde effecten;  cholesterolverlagend, goed voor de spijsvertering en voor de leverfunties en boordevol antioxidanten. Veel mensen kennen deze groente alleen uit Frankrijk of uit blik,...

Kardoen is nuttig en lekker

Sinds drie jaar bewerkt Wobby Langelaar uit Nieuw en Sint Joosland een oude schapenweide om tot een voedselbos. Dat doet ze samen met Jos Willemsen die haar hierbij ondersteunt met zijn kennis en kunde. “We volgen hierbij de principes van de permacultuur. Dat is een manier om een eetbare...

Tijd voor aspergekaas

Natascha Dekker van de Groene Polderwinkel uit Schoondijke teelt groene asperges. Marlies de Vos uit Biervliet heeft een kaasboerderij. Voeg je die samen dan krijg je groene aspergekaas. “Natascha Dekker kwam met het idee, vertelt Marlies de Vos. Ik krijg wel eens vaker de vraag of ik kazen wil...

Eleolado: Griekse olijfolie met een Zeeuwse twist

Hun verhaal leest als een roman. Simone Moeleker, afkomstig van Schouwen-Duiveland ontmoet haar Griekse man Giorgos Gogos in Ormylia in Halkidiki in het noorden van Griekenland. Hij heeft daar een olijvenboomgaard overgenomen van zijn vader en ieder jaar werkt hij daar een paar maanden om de halkidiki olijven te...

ongenode gast

Mijn zwager nam een foto van ons zessen. Mijn ouders in het midden en wij, de vier kinderen, er omheen. Het is een mooi, dierbaar plaatje geworden want zo vaak gebeurt dit niet. Er staat eigenlijk nog een zevende persoon op de foto; een ongenode gast die zich in...

Eieren

Het is bijna Pasen, de tijd om aan eieren te denken. En wie zegt Zeeuwse eieren zegt Sturm. “Ons bedrijf levert op jaarbasis miljoenen eieren,” vertelt Michiel Wouters, een van de drie eigenaren, trots.”Bij eieren moet het aantal het doen,” legt hij uit. “Eieren zijn een goedkoop product dus...

cassettebandjes

Op zolder heb ik een mand vol met oude cassettebandjes staan. Ik kreeg die mand een paar jaar geleden van mijn ouders omdat ze de zolder aan het opruimen waren. Vroeger zat ik iedere dag aan de radio gekluisterd, klaar met mijn vingers bij de recordkop,  om meteen de...

beschuitbol

De beschuitbol klinkt ontzettend Nederlands en dat is ie in principe ook. Het woord beschuit is afgeleid van het het Latijnse woord biscoctus, waar we ook de Italiaanse ‘biscotti’ van kennen. Biscoctus betekent twee keer gebakken en zo wordt het beschuit gemaakt, zoals bijvoorbeeld bij bakker Slager in Sint Annaland...